Guide Ta bort din adress och telefonnummer online

Vi på Näthatshjälpen kan inte hjälpa dig med att ta bort uppgifter, men vi har skapat en guide för hur du själv kan ta bort dina uppgifter på eniro, hitta och ratsit.

Eniro

Du kan ta bort dina uppgifter på Eniro genom att kontakta kundservice via mail till privatpersoner@eniro.com alternativt via brev till:

Eniro Sverige AB

Box 7044

164 07 Kista

Hitta

Använd länken under, sök upp dina uppgifter och välj sedan “ta bort”. Du behöver Bank-ID-inloggning.

Ta bort dina uppgifter på Hitta.

Mrkoll

Genom att logga in med ditt BankID kan du dölja ditt telefonnummer och din adress. Dock så kommer postnummer och ort fortfarande stå. 

Ratsit 

På Ratsit är det bara möjligt att ta bort sina uppgifter från den öppna sökmotorn. Det innebär att uppgifterna inte kommer att synas för personer som inte är inloggade. För att göra detta mailar du till kundservice@ratsit.se eller tar kontakt via formuläret på hemsidan. Därefter får du mer information med en blankett som ska fyllas i och skickas till Ratsit om begäran av borttagning av personuppgifter.

Däremot går det inte att ta bort sina uppgifter helt på Ratsit utan att först sekretessmarkera hos skatteverket. Det beror på att vi inte kan välja om vi vill vara en del av ett kreditupplysningsregister eller inte, då dessa omfattar alla personer i Sverige över 16 år. Det betyder att dina uppgifter fortfarande kommer att synas i det register som finns för personer som har ett vidimerat medlemskap på hemsidan även om du tagits bort ur det publika söket.

För att sekretessmarkera hos Skatteverket

Beställ ansökan för en sekretessmarkering på nummer 010-573 55 00. Sekretessmarkering är en administrativ åtgärd som gör det svårare för andra att ta del av dina personuppgifter i folkbokföringsregistret. Det är en varningssignal för Skatteverket och andra myndigheter om att en prövning skall göras innan dina uppgifter lämnas ut, det är inte en absolut sekretess.

OBS. Skatteverket kan införa sekretessmarkering endast om du är utsatt för hot, brott, förföljelse eller trakasserier 

De två grundläggande villkoren är att det 1. finns ett aktuellt och konkret hot 2. åtgärden får faktiskt skyddseffekt. Aktuellt och konkret innefattar att du eller dina närstående utsatts eller riskerar att utsättas för någon form av skada, fysisk eller psykisk.

Faktisk effekt betyder att sekretessmarkeringen antas ge faktisk skyddseffekt. Det uppnås genom att flytta till ett annat område och sekretessmarkera den nya adressen. Om du står inför en reell hotbild, så är sekretessmarkering den första av tre nivåer av skyddade personuppgifter eller skyddad identitet, läs mer på Skatteverkets hemsida. Sekretessmarkering kräver att din situation också utreds hos polis.

Skatteverket.

Gör telefonnumret hemligt hos din teleoperatör

Tänk på att även göra ditt telefonnummer hemligt hos din teleoperatör. Annars riskerar uppgifter att återpubliceras på hitta.se och andra liknande tjänster. Detta gör du genom att kontakta den teleoperatör där ditt telefonnummer finns registrerat.  

Andra sidor

Vill du veta hur du tar bort uppgifter från en tjänst som inte står listad här? Kolla in https://www.raderamig.com/ta-bort-personuppgifter-pa-natet/