Fakta Catphishing

Catphishing är när en person använder sig av en falsk identitet för att lära känna dig via internet, med målet att inleda en falsk känslomässig eller romantisk relation.

Baktanken kan vara att lura dig på pengar, eller att förnedra - till exempel genom att publicera era konversationer. Att upptäcka om du blir utsatt för catphising är inte lätt. Relationen och förtroendet byggs ofta upp under lång tid där förövaren anstränger sig för att lära känna och bekräfta dig.

Varningstecken

  • Att personen är för bra för att vara sann.
  • Att personen är orimligt attraktiv.
  • Att personen dyker upp ur tomma intet.
  • Att personen helst inte vill kommunicera via videosamtal.

Ofta går personen tillslut med på att träffas personligen, online eller offline, men ställer in i sista minuten på grund utav någon form av krissituation. Att blir utsatt för catphishing kan vara ett brott, beroende på vilken typ av relation ni har inlett kan det ha olika rubricering, det kan exempelvis vara trakasserier eller bedrägeri.  

Trakasserier

Tips Samla digitala bevis!

Dokumentera och spara allt som kan användas för att utreda det som hänt.

Guide: Samla digitala bevis

Tips Du är inte ensam, ta stöd!

Ta hjälp av människor i din närhet, du ska inte behöva vara själv i detta. Näthat faller inom arbetsgivarens-, skolans-, föreningens- eller organisationens ansvar. 

Stöd och hjälp

Tips Din ekonomiska information har läckt ut

Om du misstänker att din information läckt ut: spärra det kort det gäller, håll koll på dina kontoutdrag, samla digitala bevis och kontakta kortutgivaren. 

Guide för att spara digitala bevis. 

 

Tips Sexuella trakasserier och sexuellt ofredande, sök stöd och hjälp

Att bli utsatt för övergrepp är aldrig ditt fel, du kan aldrig ha sagt, antytt eller visat upp dig på ett sätt som ger en annan människa rätt att utsätta dig för övergrepp. Även om du känner eller är i en relation med personen som utsätter dig så är det fortfarande ett brott och du har rätt till skydd och hjälp.

Stöd och hjälp.

Tips Stalking, polisanmäl alltid!

Polisanmäl alltid. Med tillräckliga bevis kan du bli berättigad skyddsåtgärder, som kontaktförbud.

Polisanmälan. 

Tips Ta bort dina uppgifter på internet

Om du är utsatt för näthat eller ett drev, ta bort dina personuppgifter på internet.

Ta bort personuppgifter

Tips Ta din mentala hälsa på allvar

Sätt din mentala hälsa först. Ibland kan det vara viktigt att ta en paus från sina sociala medier konton. Låt någon annan ta hand om eller rensa i dina sociala medier.

Stöd och hjälp. 

Catphish-are använder riktiga personers bilder och identitet

Många personer har rapporterat att deras bilder och namn har använts i syfte att bedra och catphisha andra, ofta på plattformar som Tinder eller Facebook. Anmäl alltid detta till ansvarig på plattformen.

Om du ser en vän på en social plattform men inte är säker på att det är hen, kontakta vännen omedelbart. Om du är orolig att dina bilder används för catphishing så gör ett google reverse image search. Det är en tjänst som google har för att leta efter bildmaterial på internet. 

Google reverse image search.

Tips Blocka och skydda dina sociala medier