Fakta Phishing, nätfiske

​​​​​​​Spam, social manipulering och lurendrejeri - allt för att få tillgång till din privata information.

Phishing eller nätfiske är spam, social manipulation eller att lura dig på lösenord, inloggningsuppgifter, kreditkortsnummer eller känslig information. Det görs med hjälp av falska mail eller webbplatser.

Ofta är dessa väldigt välgjorda vilket gör att du luras att öppna, klicka eller på annat sätt följa dess instruktioner och i detta lämna ifrån dig uppgifter. Bara genom att klicka kan du råka få ett angrepp på din dator. Phishing är en form av bedrägeri. 

Tips Samla digitala bevis!

Dokumentera och spara allt som kan användas för att utreda det som hänt.

Guide: Samla digitala bevis

Tips Använd och uppdatera antivirusprogram och brandvägg

Ditt operativsystem och din webbläsare (safari, chrome, firefox, internet explorer etc.) behöver också uppdateras regelbundet för att ha de senaste säkerhetsuppdateringarna.

Tips Din ekonomiska information har läckt ut

Om du misstänker att din information läckt ut: spärra det kort det gäller, håll koll på dina kontoutdrag, samla digitala bevis och kontakta kortutgivaren. 

Guide för att spara digitala bevis. 

 

Tips Exponera inte dina person- eller kredituppgifter

Använd kreditupplysningstjänster som smsar eller skickar brev när en kreditupplysning gjorts på ditt personnummer.

Tips Ha koll på din papperspost

Se till att det inte går att komma åt din post. Tänk även på att förstöra viktiga papper innan du slänger det i soporna eller återvinningen.

Tips Surfar säkert

Använd säker uppkoppling mot webbservern. Det går att kolla genom att läsa webbadressen, om den börjar HTTPS är den ofta säker, men ingen garanti. Du kan också titta efter ett låst hänglås längst ner på skärmen. Om du känner dig det minsta osäker, lämna aldrig ut känsliga uppgifter.

Tips Kolla upp appar du laddar ner

Kontrollera om de funnits ett tag eller fått bra recensioner.

Källor:

 Teknikbyranitsäkerhet.