Guide Samla digitala bevis

Steg för steg i hur du gör för att samla digitala bevis.

  1. Ta skärmdump av meddelande/kommentar/mail, så att hela dator- eller mobil skärmen med klockslag och datum syns. 
  2. Spara hotet digitalt, alltså radera inte meddelandet/kommentaren/mailet/bilden! Det är förståligt om din första reaktion är att radera, men gör det inte. Om brottet sker öppet, och inte i en privat kommunikation så är det också bra om du skickar med en direktlänk till kommentaren.  
  3. Skriv ut meddelande/kommentar/mail i pappersform.
  4. Be någon titta på originalet av meddelandet/kommentaren/mailet online, personen kan bli ett vittne i en eventuell rättegång.
  5. Polisanmäl.
  6. Kontakta administratören till sidan och anmäl personen.

Bra att tänka på och göra:

  • När du skall beskriva och anmäla brottet gör det så tydligt som möjligt, utan att bli känslosam. Enbart vad som skett, när och hur. Att beskriva din upplevelse av händelsen är också viktigt, men skall göras separat från själva beskrivningen av brottet.
  • Att använda sig av en tidslinje är bra, skriv ner så att händelsen, eller händelserna, är i tidsordning i ett bifogat dokument, gärna med hänvisningar till skärmdumpar.
  • Det är egentligen inte din uppgift att samla bevis, det är polisens. Polisen har endast en uppklarning på 4% gällande brott på nätet, att samla digitala bevis ökar därför dina odds för att din anmälan ska tas vidare, men du har alltid rätt att anmäla - med eller utan digitala bevis.