#nejtillnäthat

Om initiativet #nejtillnäthat

#nejtillnäthat är ett nationellt initiativ som syftar till uppmärksamma den utbredda näthatsproblematiken, att få människor att säga ifrån och aktivt ta ställning mot hat, hot och trakasserier på nätet. 

#nejtillnäthat samlar organisationer, företag och enskilda individer som redan arbetar, eller vill arbeta, mot näthat och bli fanbärare i ett gemensamt lösningsfokuserat upprop. Målet är att under en gemensam symbol och aktivt användande av symbolen visa, att vi är många som tar avstånd från näthat och allt vad det innebär.

Varför behövs #nejtillnäthat?

Näthat är ett växande fenomen och enligt “Svenskarna och Internet, 2024” vi ser en fördubbling av personer som utsatts från 2021. Nedan presenteras några av siffrorna från undersökningen: 

  • 7 procent av svenskarna som är 12 år eller äldre drabbats av näthat senaste året 
  • 20 procent av unga födda på 2000-talet uppger att de utsatts för näthat 
  • Var fjärde tonårspojke har utsatts för näthat 
  • 44 procent av svenskarna sett politiker och förtroendevalda bli utsatta för näthat 

Att vara utsatt för hat på nätet är minst lika skadligt som att vara utsatt för mobbning och kan ge ärr för livet. Näthatet kan finnas kvar på nätet långt efter att det har upphört. För den drabbade kan det upplevas som att det aldrig tar slut. Extra skadligt och skrämmande kan det vara om näthatet kommer från anonyma avsändare så att man inte vet vem det är som vill en illa. Om näthatet pågår länge och är omfattande riskerar det att påverka hur du lever ditt liv på olika sätt och det är därför initiativ för att minska näthat – likt #nejtillnäthat, behövs och är så viktiga.

Varför driver Prinsparets Stiftelse initiativet?

  • För ungas psykiska hälsa 
    Psykisk ohälsa bland målgruppen barn och unga är påtaglig i dagens samhälle och fortsätter att öka enligt statistik. Nätet är både frizonen för unga som upplever psykisk ohälsa men kan också vara platsen där allt fler utsätts, dessutom 24/7. Det är absolut avgörande att arbeta preventivt och med tidiga insatser när det gäller psykiska hälsa för först då kan vi rusta våra barn och unga att må bra – online som offline! 
  • För att främja och stärka vårt demokratiska samhälle 
    Näthat är ett direkt hot mot demokratin. Enligt undersökningar väljer förtroendevalda att ibland inte rösta som de vill pga. rädslan för hot och hat. De hoppar även av uppdrag tidigare än tänkt av samma anledning. Även journalister är en speciellt utsatt grupp där många tystnar och väljer bort att skriva om vissa ämnen av liknande skäl. 
  • För att kraftsamla och sprida kunskap 
    Kränkningar och utsatthet på nätet ökar, och samtidigt ser vi låg anmälningsgrad och uppklarningsgrad på de fall som faktiskt anmäls. Detta påvisar vikten av att fler aktivt engagerar sig och står upp för ett mer empatiskt och medmänskligt klimat online. Endast tillsammans kan vi skapa strukturell samhällsförändring i denna komplexa fråga.  
  • För att vidga normer och ge ett helhetsperspektiv 
    Vi ser att marginaliserade grupper blir än mer utsatta och i Prinsparets Stiftelses värdegrund ligger det djupt rotat att arbeta normvidgande för att alla ska känna sig inkluderade och respekterade i vår digitala värld – oavsett bakgrund, etnicitet, ålder, kön eller vad det må vara. Stiftelsens primära målgrupp är barn och unga men lägger vi även stor vikt på att skapa bra förutsättningar runt dem genom att arbeta med ett helhetsperspektiv där förstås föräldrar, lärare och andra viktiga vuxna i ungas närhet är nyckelspelare.

Initiativets uppkomst och fortlevnad

#nejtillnäthat lanserades 2019. Lanseringen skedde genom en nationell TV-kampanj, utomhusreklam i 10 av Sveriges städer samt genom en social mediekampanj som inom kort nådde ut till över 3 miljoner användare. 
 


Vi har efter lanseringen arbetat vidare med initiativet. Under 2021 satte vi bland annat upp en digital installation på Fotografiska i Stockholm samt lanserade en interaktiv chatbot på Facebook.  

Vi har tagit fram en utbildning för Svenska Bilsportsförbundet, spridit initiativet tillsammans med Porsche i sammanhang som vid Carrera Cup på Mantorp – där loggan synts på bilar på plats, samt gjort en kampanj med Arla på deras mjölkpaket.
 


Vi har även utvecklat en modul med skolmaterial kopplat till initiativet som finns tillgänglig på vår kostnadsfria skolplattform Lajka.  

Under hösten 2024 tog Prinsparets Stiftelse över sajten Näthatshjälpen – en sajt mot näthat med möjlighet att digitalt anmäla sin utsatthet. #nejtillnäthat blir nu en del av denna plattform, loggan utvecklas för att sammanlänka de båda projekten och initiativet fortsätter att leva vidare och förebygga näthat i många år framåt.

Hur kan du delta i initiativet?

Det finns många sätt att vara en del i arbetet med initiativet #nejtillnäthat. Ett sätt är att själv verka som en god förebild genom att hålla god ton online och säga ifrån eller anmäla till plattformen när du ser kränkningar och hat som sprids. Nedan finns såväl loggan för initiativet som en flyer med information om plattformen Näthatshjälpen som är #nejtillnäthats nya hemvist. Du hittar även material och information om hur du kan arbeta med initiativet i skolor, i föreningslivet eller via ditt företag. 

Material för nedladdning


Materialet får ej användas i kommersiella syften utan godkännande från Prinsparets Stiftelse. För förfrågan om användning kontakta nathatshjalpen@prinsparetsstiftelse.se

Att sprida initiativet med hänvisning till Näthatshjälpen och #nejtillnäthat i sociala eller privata kanaler kräver inget godkännande.

Arbeta med #nejtillnäthat i skolan

För skolor har Prinsparets Stiftelse tagit fram ett material som går att arbeta med direkt i klassrummet. I lektionsmaterialet finns övningar och material för att genomföra en workshop tillsammans med eleverna.  

Under workshopen kommer ni att diskutera problematik, olika perspektiv och utmaningar och framförallt de lösningar som finns både här och nu men även på lång sikt. Målet är att sammanfatta diskussionerna och att eleverna tillsammans skapar en konkret värdegrundsdeklaration som är unik för klassen och som påminner eleverna om hur de vill ha det på nätet. 

Materialet hittar du på plattformen Lajka.

Arbeta med #nejtillnäthat i din förening

Prinsparets Stiftelse har i samverkan med Svenska bilsportförbundet tagit fram en utbildning mot näthat för föreningslivet som finns tillgänglig på Svenska bilsportförbundets utbildningsplattform.  

“Nej till näthat” är en utbildning som ger kursdeltagaren verktyg kring hur denne kan vara med och motverka näthat. Den riktar sig till den som vill veta mer om näthat för att bli tryggare i sin roll som antingen utövare, funktionär, förtroendevald eller förälder. 
 
Mer information om utbildningen hittar du på Svenska bilsportförbundets utbildningsplattform
 
Är ni intresserade av utbildning för er förening. Kontakta oss på nathatshjalpen@prinsparetsstiftelse.se 

Företag för #nejtillnäthat

Som företag har du möjlighet att ingå ett strategiskt partnerskap med Prinsparets Stiftelse kopplat till initiativet. Ett strategiskt partnerskap innefattar möjligheten att tillsammans driva specifika satsningar som främjar ändamålet. Genom dialog tar vi tillsammans fram ett partnerskap som passar just er verksamhet med målet att inleda ett långsiktigt samarbete och engagemang i frågan. 
 
För att diskutera vidare och se hur ni kan bidra till en värld där vi säger #nejtillnäthat, vänligen skicka en förfrågan till nathatshjalpen@prinsparetsstiftelse.se  

Vill du veta mer om vårt arbete?

På vår hemsida finner du information om alla våra satsningar inom våra två verksamhetsområden.

Till hemsidan