Polisanmälan - steg för steg

1. Gör en polisanmälan

Bara för att ett brott sker på nätet, gör det inte brottet mindre allvarligt. Att polisanmäla det du har blivit utsatt för kan vara ett viktigt steg för personlig upprättelse men också för att bidra till statistik som visar hur vanliga brott på nätet är. 

OBS! Ring 112 direkt om du är utsatt för fara, hot eller befinner dig i ett nödläge.

Med Näthatshjälpens polisformulär kan du enkelt skapa och skicka en anmälan genom att följa en steg-för-steg-guide. Det tar mellan 15 och 30 minuter att göra en anmälan, allt beroende på hur omfattande den är. 

När du har svarat på de frågor som ingår i polisformuläret genereras ett mejlinnehåll som du kan skicka till polisen från din egen mejladress. För att skydda din integritet laddar du inte upp några personuppgifter eller bilder upp i Näthatshjälpen. De bifogar du istället själv i ditt mejl innan du skickar det. Näthatshjälpen sparar heller inte de uppgifter som du lägger till i formuläret.  

Vi rekommenderar starkt att du som är under 18 år tar hjälp av en vuxen för att göra en polisanmälan. Om du inte har en vuxen som du litar på i din närhet, finns det organisationer som kan stötta dig. Du hittar kontaktuppgifter till dem här.

 

Att tänka på:

  • Samla gärna in digitala bevis innan du påbörjar anmälan. Polisen har utredningsansvar oavsett om du har digitala bevis eller inte, men genom att bifoga detta till din anmälan skapar du så bra förutsättningar för din anmälan som möjligt. 
  • När någon skriver elaka eller förnedrande kommentarer kan det vara svårt att avgöra om det är brottsligt eller om personen är “elak inom lagens gränser”. Det är viktigt att veta att du inte måste vara säker på om du har blivit utsatt för ett brott för att göra en anmälan.  

Vill du veta mer om vårt arbete?

På vår hemsida finner du information om alla våra satsningar inom våra två verksamhetsområden.

Till hemsidan