Samla digitala bevis
Nätet som brottsplats kan innebära betydande utmaningar för en brottsutredning, t. ex. om ett inlägg har raderats. Om du tror att du har blivit utsatt för ett brott är det därför bra om du samlar digitala bevis. Här hittar du en guide till hur du kan göra:
1. Ta en skärmdump så att hela dator- eller mobilskärmen med klockslag och datum syns.
2. Spara hotet digitalt. Det är förståeligt om din första reaktion är att du vill radera ett kränkande meddelande eller en kommentar, men undvik att göra det. Om brottet sker öppet, och inte i en privat kommunikation så är det också bra om du skickar med en direktlänk till kommentaren eller inlägget.
3. Skriv ut meddelandet/kommentaren/mejlet i pappersform.
4. Be någon titta på meddelandet/kommentaren/mejlet på nätet, personen kan bli ett vittne i en eventuell rättegång.
5. Polisanmäl, antingen genom Näthatshjälpens formulär, genom att ringa 114 14 eller genom att besöka din närmaste polisstation.
6. Anmäl personen på plattformen eller sidan.
Bra att tänka på och göra:
- När du ska beskriva och anmäla brottet – gör det så tydligt som möjligt vad som har hänt. Börja med att beskriva vad som har skett, när, var och hur. Att beskriva din upplevelse av händelsen är också viktigt, men kan göras separat från beskrivningen av händelsen.
- Att använda sig av en tidslinje är bra för att det ska bli tydligt vad som har hänt. Skriv gärna ner så att händelsen, eller händelserna är i tidsordning i ett bifogat dokument. Du kan också gärna hänvisa till skärmdumpar, som du exempelvis kan ge filnamn med nummer och datum (t.ex. ”Skärmdump 1, 2024-01-01”, ”Skärmdump 2, 2024-01-01”).
- Polisen har ansvaret för att utreda och samla bevis i en brottsutredning, men genom att du samlar digitala bevis bidrar du till att din anmälan tas vidare. Du har alltid rätt att göra en polisanmälan – med eller utan digitala bevis.