Fakta Hur kan man motverka colourism?

Reflektera över hur rasism drabbar personer, på olika sätt.

Det finns en idé om att personer som rasifieras som icke-vita är en homogen grupp, utan motsättningar. Colourism är ett begrepp som synliggör hur strukturell ojämlikhet drabbar individer som rasifieras som icke-vita på olika sätt, beroende på hur man rasifieras.

Icke vita personer med ljusare hudfärg har privilegier och fördelar i relation till personer med mörkare hudfärg. Det finns statistik som tydligt visar på hur hudfärg kan länkas till socioekonomisk status.

Skillnaderna blir också tydliga i hur svarta personer, eller Afrosvenskar, oftare utsätts för våld och diskriminering i det svenska samhället. På internet är detta också tydligt, afrosvenskar är de som utsätts mest för brottet hets mot folkgrupp.

Colourism är en direkt kvarleva från kolonial- och slavtiden, då personer med ljusare hudfärg behandlades bättre och fick fördelar av slavägare och kolonisatörer i jämförelse med sina mörkare motsvarigheter.

Att reflektera över och att göra:

  • Fundera över dina privilegier! Om du rasifieras som vit - vad innebär det i samhället? Hur spelar det in på hur folk ser dig? Ofta så tänker vi inte över vithet på grund av att det är norm. Även om du rasifieras som icke-vit, fundera på hur man påverkas av rasismen, på olika sätt?

  • Ifrågasätt rådande skönhetsideal, colourism går djupt in i Europeiska skönhetsideal, vilket gör att när icke-vita personer syns och hörs i populärkulturen så är det ofta mer ljushyade personer som lyfts upp. Fundera kring hur skönhet och vithetsideal hänger samman och varför. Vem eller vad får ta plats och synas på våra sociala medier?

  • Fundera på övervåldet och misstänkliggörandet av icke-vita personer och vilka som oftast utsätts för granskning och övervakning. Tänk på att vara en allierad, säg ifrån eller ifrågasätt om du ser det hända - både online och offline, filma eller samla in digitala bevis, tala med personen som utsätts och kolla hur hen mår.

Trött på att ingen förstår problemet?

Använd vår mikro-aktivism-poster för att göra en aktion. Skicka den anonymt, sätt upp den i fikarummet eller sprid den på dina sociala medier. Colourism är på riktigt!

Källor:

Expo