Guide Motverka gaslighting, lyssna inkluderande!

För alla oss med privilegier som vill vara allierade och lyssna in olika perspektiv.

Hur man gör för att inte gaslighta - var en allierad

  • Öva dig på inkludernade lyssnande - låt personer tala till punkt, misskreditera inte och läs på om diskrimineringsgrunderna och hur det statistiskt sett finns tydliga ojämlikheter i Sverige.
  • Utöva självkritik, vill du inte förstå personens situation på grund utav att det då innebär att ni måste adressera ett mycket större problem? Känns konversationen obekväm? Bra! Att arbeta med praktiskt jämställdhetsarbete är obekvämt, men du kommer bidra till att fler känner sig inkluderande och skapa en mycket tryggare vardag för alla som är en del av er grupp.
  • Se över ditt sammanhang - hur kan ni ta tag i att arbeta inkludernade? Om du är en del av en skola, arbetsplats eller organisation - har ni kanaler som gör att personer kan utvärdera ert jämlikhetsarbete och bemötande internt och externt anonymt och ärligt?
  • Tänk över dina privilegier. Det är ofta enkelt att avfärda personer i minoritetsskap upplevelser om du själv inte har samma utgångspunkt eller bakgrund.

Trött på att ingen förstår problemet?

Använd vår micro-aktivism-poster för att göra en aktion. Skicka den anonymt, sätt upp den i fikarummet eller sprid den på dina sociala medier. Gaslighting är på riktigt!

Läs mer om vad gaslighting är.