Guide Anmäl hets mot folkgrupp

Alla kan anmäla hets mot folkgrupp, oavsett om brottet är riktat mot dig eller inte. Följ vår guide för att göra en så bra anmälan som möjligt.

Osäker på om det är hets mot folkgrupp?

Hets mot folkgrupp.

Tips Pinga inte in en vän som utsätts för näthat!

Om du ser att det skrivs elakt eller kritiskt om en person du känner – pinga inte in personen i kommentarsfältet utan tipsa i stället personen enskilt om du tror att hen inte är medveten om att hen blir omskriven.

Tips Erbjud dig att vara vittne till brott på internet!

Kontakta Brottsofferjouren, de hjälper vittnen, anhöriga och brottsoffer. Om du är osäker på om det är ett brott, och Näthatshjälpen inte kan stödja dig i detta, så kan Brottsofferjouren besvara den typen av frågor.

Kontakta Brottsofferjouren.

När du ser någon begå brottet hets mot folkgrupp så är det bra att göra följande:

  1. Ta en skärmdump av händelsen, se till att adressfältet är synligt. Det är också viktigt att skicka en direktlänk till brottet. På Facebook gör du detta genom att klicka på tidsangivelsen under inlägget. Om det är flera uttalanden, klicka på varje tidsangivelsen i varje uttalande så det öppnas med rätt URL. Ta en skärmdump av varje, och bifoga som länk. Adressfältet/URL skall vara med i varje skärmbild så att man kan knyta ihop skärmbilderna med länkarna.
  2. Gör en tidslinje, lägg in länkar och skärmdumpar i tidsordning. Viktigt att märka varje skärmbild och länk med till exempel "kommentar 1" och i text referera till kommentar 1.1, annars blir risken stor att man blandar ihop vad du menar. 
  3.  Bifoga också om gruppen eller sidan är offentlig och hur många följare eller medlemmar den har. 
  4. Om det är en kommentar under ett inlägg på till exempel Facebook så är det viktigt att också bifoga vad inlägget åtsyftar.
  5. Försök, om möjligt, att ta reda på identiteten av personen som begår brottet. Bifoga alla sådana uppgifter. 
  6. Skriv ut händelsen i pappersform.
  7. Be någon titta på originalet av händelsen online, personen kan bli ett vittne i en eventuell rättegång.
  8. Polisanmäl.
  9. Kontakta administratören till sidan och anmäl personen.