Guide Att backa upp en arbetskamrat eller aktiv inom er organisation

Såhär kan ni göra för att hantera och backa arbetskamrater, anställda eller andra aktiva i er organisation i en situation av näthat. Tipsen utgår ifrån Make Equals egna riktlinjer.

  1. Samla digitala bevis. Det underlättar ifall den av er som utsätts vill anmäla och personen skall själv inte behöva gå igenom allt hat och hot.
  2. Facebook: Dölj kommentarer snarare än radera. På så sätt ser den som kommenterar och deras vänner fortfarande sin egen kommentar men det är dolt för alla andra. Ifall ni skall polisanmäla är det viktigt att kommentarerna finns kvar.
  3. Twitter: Vid spam eller ohanterlig mängd och hat eller hot, blockera.
  4. För att hitta hat/hot online:
    • Twitter: för att hitta subtweets när ni ej är taggade: sök på url:en för delning av till exempel en debattartikel.
    • Googla namnet (+ ev rubrik) på den eller dom som medverkat eller utsatts. OBS: gå in på verktyg på höger sida under sökfältet på google och välj senaste vecka/dag/timma.
  5. Om hotstorm kommer från till exempel felaktig clickbait-rubriksättning: kontakta ansvarig utgivare samt den som du varit i kontakt med angående artikeln/inslaget och säg ifrån.
  6. Ifall ni figurerar i till exempel en tidnings olika kanaler, se över deras Facebook och kolla kommentarer och delningar från artikeln.
  7. Om ni figurerar på plattformar som ni inte själva kontrollerar, kontakta ansvariga för dessa om moderering är bristfällig.
  8. Om en specifik person inom organisationen är utsatt, ta över hens sociala medier, mail och telefon så att personen slipper läsa eller ta emot allt hat.
    • Fråga och följ upp hur den som utsätts mår.
    • Lyssna, försök inte sätta ord på den utsattes känslor eller bortföklara personens upplevelser.
    • Lyssna in hur personen önskar bli stöttad - även med all välvilja är det respektlöst att sätta igång med olika insatser utan att den som utsatts vill eller önskar det. 
  9. Om era ansvariga inte tar ansvar, stå upp för de som utsätts och säg ifrån. Om det är en specifik person som utsätts så ska hen inte själv behöva påpeka och driva ärendet internt.