Fakta Vad är näthat?

​​​​​​​Näthat är ett demokratiskt problem som tystar människor kopplat till vilka vi är, och vad vi representerar, som måste tas på allvar.

Ordet näthat används ofta för att beskriva hatiska, kränkande eller elaka kommentarer som förekommer i exempelvis kommentarsfält, forum, bloggar och på andra webbplatser eller sociala medier - så kallade nätrum.

Dessa kan uppfattas som hot, kränkningar eller trakasserier. När och hur de uppfattas avgör du. Lagen gör ingen skillnad mellan hot, kränkningar eller trakasserier på internet eller i övriga samhället (offlinevärlden) och det ska anmälas till polisen. Du kan få hjälp att identifiera om du blivit utsatt för ett brott här hos oss på Näthatshjälpen.

Din upplevelse är det centrala

Även om alla kränkningar inte är emot lagen så är det fortfarande allvarligt och inte något du skall acceptera som en del av din närvaro online.

Om du går i skolan så har skolan skyldigheter och ansvar gentemot dig, även online. Även som arbetstagare eller ideellt engagerad så har arbetsgivare, organisationer eller föreningar ansvar och skyldighet att hjälpa dig hantera följderna av arbetet du utför online, såsom näthat.