Fakta Identitetskapning (spoofing)

Identitetsintrång, spoofing, eller id-kapning, är när någon använder ditt namn, personnummer och hemadress för att exempelvis beställa varor på internet.

Detta är en typ av bedrägeri. Bedragaren går sedan till ett utlämningsställe i närheten av din bostad, visar upp en id-handling - som kan vara falsk - och hämtar ut varan.

Id-kapning kan också handla om att dina personuppgifter används för att få ut bank- eller kreditkort, ta lån, speltjänster eller för att köpa varor på kredit i butiker.

Dina kortuppgifter kan också används för att betala för varor som köps via internet och levereras direkt till bedragaren. Kortuppgifter kan spridas både via det fysiska kortet men oftast genom att en bedragare kommer över kortuppgifter via dataintrång. 

Tips Samla digitala bevis!

Dokumentera och spara allt som kan användas för att utreda det som hänt.

Guide: Samla digitala bevis

Tips Polisanmäl!

Polisanmäl, även om det inte leder till dom så är det viktigt att anmäla så att statistiken kan synliggöra att internet är på riktigt.

Polisanmälan. 

Tips Rensa datorn

Om känsliga uppgifter spridits via ett program på din dator, rensa datorn direkt. Du kan göra det med ett ad-aware program.

Tips Din ekonomiska information har läckt ut

Om du misstänker att din information läckt ut: spärra det kort det gäller, håll koll på dina kontoutdrag, samla digitala bevis och kontakta kortutgivaren. 

Guide för att spara digitala bevis. 

 

Tips Använd och uppdatera antivirusprogram och brandvägg

Ditt operativsystem och din webbläsare (safari, chrome, firefox, internet explorer etc.) behöver också uppdateras regelbundet för att ha de senaste säkerhetsuppdateringarna.

Tips Surfar säkert

Använd säker uppkoppling mot webbservern. Det går att kolla genom att läsa webbadressen, om den börjar HTTPS är den ofta säker, men ingen garanti. Du kan också titta efter ett låst hänglås längst ner på skärmen. Om du känner dig det minsta osäker, lämna aldrig ut känsliga uppgifter.

Tips Okända mail/länkar

Klicka aldrig på länkar i ett mail där du inte först undersökt avsändaren!

Tips Exponera inte dina person- eller kredituppgifter

Använd kreditupplysningstjänster som smsar eller skickar brev när en kreditupplysning gjorts på ditt personnummer.

Tips Ha koll på din papperspost

Se till att det inte går att komma åt din post. Tänk även på att förstöra viktiga papper innan du slänger det i soporna eller återvinningen.

Tips Kolla upp appar du laddar ner

Kontrollera om de funnits ett tag eller fått bra recensioner.

Spoofing kan betyda fler saker

Spoofing är ockå ett slang för identitetskapning på internet med dels ironisk eller skämtsamt innehåll till exempel skojkonton i kändisars namn och dels bedrägeri.

Källor:

Polisen