Fakta Maskulinitetsnormer på internet

Killar som bryter mot maskulinitetsnormer kan ofta möta på motstånd och i många fall utsättas för diskriminering eller trakasserier.

Maskulinitetsnormer handlar om hur en som kille förväntas vara, föreställningar som att en ska vara stark, modig, heterosexuell, inte visa känslor, kolla på porr och alltid vilja ligga. Lika ofta handlar det också om att distansera sig från saker en inte bör vara – en mjukis, bög, att gråta framför en film eller vara feminin.

Om du som kille bryter mot några av de här normerna kan du ofta möta på motstånd och i många fall utsättas för diskriminering eller trakasserier.

Personer som inte identifierar sig som killar påverkas också

Destruktiva maskulinitetsnormerna drabbar inte bara killar som inte uppfyller normerna, utan även andra. Personer som identifierar sig som tjejer, homosexuella, icke-binära, transpersoner och människor med annan etnisk tillhörighet än svensk exkluderas ofta baserat på deras identitet, och eftersom de ur ett maskulinitetsperspektiv ses som avvikande. De riskerar att utestängas från manliga gemenskaper, miljöer och forum.

Exempel på destruktiva maskulinitetsnormer på internet

När någon avviker från den vita heterosexuella maskulinitetsnormen så har samhället en tendens att bedöma eller objektivisera personen på hårdare och mer utsatta vis.

  • Till exempel herrlandslagsspelaren med invandrarbakgrund som misslyckas med en tackling, får hela sin instagram fylld med hot, hat och rasism om att han inte är ”svensk” utan bör ”åka hem”.
  • Ett annat exempel är tjejen som laddar upp en bild och får motta sexistiska kommentarer om sitt utseende, eller får dick-picks skickat till sig.
  • Det kan också vara när du blir kallad bög eller feminazi när du ifrågasätter sexismen som förekommer i datorspelet du älskar att spela med kompisarna online.

Det finns också en stor och utbredd träning- och kroppshets på plattformar som till exempel instagram kopplat till hur killar borde se ut och vara. Fler och fler killar lider idag av ätstörningar eller självskadebeteenden.

Tips Motverka kropps- och träningshets

Tänk på att inte objektifiera personer, kommentera inte andras kroppar, utseende eller uttryck.

Destruktiva subkulturer kan uppstå till följd av destruktiva maskulinitetsnormer

Ett tydligt exempel på vad destruktiva maskulinitetsnormer gör är fenomenet Incels (involuntary celibates), som är en växande subkultur online. Gruppen består av mestadels vita, heterosexuella killar och män som är ledsna, ensamma och upprörda över avsaknaden av kärlek och sexuella relationer med kvinnor.

I sin frustration riktar de ofta hot, hat och diskriminering mot framförallt kvinnor (som inte vill ha relationer med dem) och invandrare (som stjäl ”deras” kvinnor), men även andra män som har det dem saknar – relationer med kvinnor. Incels är ett tydligt exempel på hur destruktiv (även kallad toxic) maskulinitet och näthat hör samman.

Tips Stoppa destruktiva maskulinitetsnormer

Säg ifrån, även till kompisar, om någon uttrycker sig rasistiskt, homofobt, sexistiskt eller kränkande. Ifrågasätt till exempel med: hur menar du nu, förklara?

Källor:

KÄTS