Guide Få bort bilder, filmer eller annan känslig information

Guide till dig som har fått privata bilder spritt mot din vilja och hur du kan göra för att få stopp på vidare spridning, och få reda på var bilderna har publicerats.

Ta hjälp, att behöva sitta med detta själv är mentalt dränerande.

 1. Samla digitala bevis.
  1. Här är guiden för detta.
 2. Om materialet delats på sociala medier, anmäl till administratören. De har ett ansvar att plocka ner material som kränker din integritet. 
 3. Du behöver kontakta den webbansvariga för att få innehåll borttaget från en webbplats. Även om google hjälper dig att ta bort webbplatsen eller bilden från sökresultat finns bilden kvar på webbplatsen. Det går därför att hitta materialet via webbadressen, delningar i sociala medier eller via andra sökmotorer.
  1. Kontakta webbansvarig såhär: Titta efter länken "kontakta google" eller e-postadressen till den webbansvariga, den informationen står ofta på webbplatsens startsida. Om det inte står, kan du hitta kontaktuppgifter via Whois på google. Sök på whois och webbadressen på googles vanliga sökmotor. Tex. "whois näthatshjälpen.se". Du hittar oftast e-postadressen till den webbansvariga under "Registrant Email" (den registrerades e-postadress) eller "Administrative Contact" (kontaktuppgifter till administratören). Sista utvägen är att kontakta webbplatsens webbhotell, om du inte kan nå den webbansvariga. Sökresultaten från whois innehåller vanligtvis information om vem som är värd.
 4. Om du vill hitta var dina bilder har delats på nätet, använd "Google Image Search", gå till Google Images och klicka på kameraikonen i sökfältet. Sök sedan på URLen till en bild eller ladda upp bilder misstänker finns spridd. Om du söker med bild behöver den finnas på din kamerarulle eller dator. Om du finner bilden i sökresultaten ska du dokumentera detta genom att ta skärmdumpar av hela webbsidan där den är upplagd och på din image search. Du behöver detta för att kunna anmäla bilden till Google. När du tillfrågas om vad för sorts innehåll du vill ha bort välj då “en bild av mig själv”.
  1. Gå till Google Image Search.
  2. Googles webbformulär för att anmäla bilden så de kan plocka bort den från sökresultat.
 5. Du är inte ensam, sök stöd. Att utsättas för att personer sprider privata eller intima bilder av dig är ett brott. Det är inte ditt fel och inget du sagt eller gjort eller delat rättfärdigar någon annan att utsätta dig för det här. Be någon hjälpa dig få bort materialet online så du slipper uppleva kränkningen på nytt. Om någon använder materialet för att utpressa eller hota dig kan det ses som ett sexualbrott eller hot.

Vad säger lagen om spridning av privata bilder?

Sexualbrott.

Hot.