Fakta Källkritik

För att skapa ett bra klimat på internet är det viktigt att praktisera källkritik. Källkritik innebär att kritiskt granska källmaterial och göra en bedömning av trovärdigheten i vinklingen eller påståendena som ges i en informationskälla.

Källkritik är ett verktyg för att hjälpa oss ta ställning till huruvida uppgifter känns trovärdiga eller rimliga. Nästan all information du tar del av framställs utifrån någons syn på händelsen. Det är därför bra att alltid ta reda på mer om samma händelse fast från olika källor.

Källkritik och internet

På internet är källkritik extra viktigt, framförallt om du hämtar din mesta information från facebook eller sociala medier. Ditt flöde styrs nämligen av något som kallas algoritmer vilket anpassar ditt flöde efter ditt tycke och smak. Därför är det snudd på omöjligt att få en bredd i perspektiv när du endast tar del av ditt eget flöde, vilket går emot den källkritiska grundprincipen.

På grund av vår ålder är vi mer eller mindre mottagliga för desinformation

Vi är mer eller mindre kunniga i hur man praktiserar källkritik på internet. Enligt forskningen så har yngre personer större internetvana och är därför mer motståndskraftiga mot falska nyheter och påverkningskampanjer.

Näthatsgranskaren som arbetar ideellt med att analysera och anmäla hatbrott på internet, rapporterar att av de 700 domar som de hjälpt att föra fram i rätten, så är medelåldern på de dömda 54 år för män, respektive 57 år för kvinnor. Dessa siffror är ett litet urval av en mycket stor grupp, men det stödjer slutsatsen att unga personer har bättre motståndskraft.

Det är en anmärkningsvärd hög medelålder på brottslingar i denna kategori vilket är viktigt och komma ihåg då näthat ofta beskrivs som ett ungdomsproblem, ungdomar emellan. Utav 700 domar så är 80% män, 20% kvinnor. Tyvärr finns ingen statistik på fler kön än två.

Praktisera källkritik på internet

Trött på att ingen förstår problemet?

Använd vår micro-aktivism-poster för att göra en aktion. Skicka den anonymt, sätt upp den i fikarummet eller sprid den på dina sociala medier. Internet är på riktigt!

Tips Använd Källkritikbyrån

Källkritikbyrån är en hemsida och ett projekt för att hjälpa människor att bli självsäkra och medvetna nätanvändare. Här hittar du inspiration och kunskap om källkritik på nätet. På sidan finns bland annat granskningar av olika händelser kopplade till källkritik och guider för hur du kan gå tillväga i olika lägen. 

Tips Sök källan till bilden

Ta reda på vilka sammanhang och vid vilka tidpunkter bilden förekommit. 

Guide: En guide på hur du söker källor till bilder

Tips Använd Facebooks "Om den här webbplatsen"-funktion vid länkdelningar

När någon delar en artikel på Facebook kan du klicka på i-symbolen till höger och “Visa mer information om den här länken”. Där får du sedan information om hemsidan/nyhetssidan som länkas.
 

Tips Använd Facebooks “Varför ser jag den här annonsen?”-funktion

Om du får upp annonser i ditt flöde – klicka på de tre punkterna uppe till höger i annonsen och välj “Varför ser jag den här annonsen?” så får du mer information om varför Facebook valt att visa annonsen för dig, samt vem som eventuellt betalat för annonsen.

Tips Ta reda på vem som äger adressen

Om du vill veta vem som äger en hemsida finns det tjänster att ta hjälp av. Utländska webbadresser hittar du på www.whois.com. Svenska webbadresser (de som slutar på .se eller .nu) hittar du på www.iis.se.

Tips Hitta källan till texten

Klipp ut delar av texten, sätt dem inom citattecken (”så här”) och sök efter dem i google, för att hitta om texten använts på fler ställen.

Källor:

Näthatsgranskaren (2018), Moa Baldini - forskningsrapport, Institutet för mediestudier: rapporten Misstron mot medier (2017), Expo - kartläggning om näthat (2018) Viralgranskaren