Fakta Trolla

När någon använder dina känslor och reaktioner emot dig.

Skärpning

För att internet är på riktigt.

När någon trollar dig, så fiskar personen efter att du skall reagera kraftigt. Det kan vara genom att skriva något provocerande på sociala medier, eller kommentera provokativt i ett kommentarsfält under en artikel/delning/post för att få andra att diskutera eller tjafsa.

Det behöver inte vara för att skapa hat, men det är ofta så det används. Målet är att skapa uppståndelse och reaktion.

Tips Samla digitala bevis!

Dokumentera och spara allt som kan användas för att utreda det som hänt.

Guide: Samla digitala bevis

Tips Svara aldrig i affekt!

Svara inte i affekt. Besvara inte personen som angriper dig med att angripa personen tillbaka, be enbart personen sluta. Ofta vill man inte svara alls, det är mer än förståeligt, men för en polisanmälan kan det vara viktigt att det går att bevisa på att du bett personen sluta, också när det gäller sexuella trakasserier. 

Tips Ta din mentala hälsa på allvar

Sätt din mentala hälsa först. Ibland kan det vara viktigt att ta en paus från sina sociala medier konton. Låt någon annan ta hand om eller rensa i dina sociala medier.

Stöd och hjälp. 

Tips Varför utsätts du?

Om du misstänker att det sker på grund utav vem du är på basis av ras/etnicitet, religion, kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, funktion, sexualitet eller ålder - så kan det också handla om olaga diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier, hatbrott eller hets mot folkgrupp.

Hatbrott.

Trakasserier.

Tips Vi på Näthatshjälpen ser mobbning som trakasserier!

Mobbning kan vara trakasserier i lagens mening, se till att du får ett korrekt stöd och utredning. Vi på Näthatshjälpen och Make Equal anser att mobbning är ett annat ord för just trakasserier. Om du inte får någon stöd, ta det vidare!

Stöd och hjälp.

Tips Vid näthat, kontakta administratören!

Om du blir utsatt för näthat, kontakta alltid administratören, de har ett ansvar att plocka bort saker som strider mot deras regler.

 

Tips Du är inte ensam, ta stöd!

Ta hjälp av människor i din närhet, du ska inte behöva vara själv i detta. Näthat faller inom arbetsgivarens-, skolans-, föreningens- eller organisationens ansvar. 

Stöd och hjälp

Tips Blocka och skydda dina sociala medier

Tips Avsätt tid för återhämtning vid hot

Se till att göra tid för återhämtning, att utsättas för hot tar tid och bearbeta. Följ upp ditt mående, chocken kan komma långt senare.